4 Strategi Killer Bagaimana Owner Bisnes Nak Hadapi Tahun 2018

DIDEDAHKAN – BAGAIMANA ANDA NAK ‘HADAP’ TAHUN 2018 NANIT DENGAN 4 STRATEGI KILLER NI…

Tahun 2018 dh nak tiba tak lama lagi..Bagi owner2 bisnes, anda WAJIB pikir dan buat planning utk strategi marketing yg lebih POWER utk terus sustain dlm ‘game’ 2018 nnt..

Dlm situasi lain..Ada player2 bisnes yg masih tercari-cari ‘rentak’ atau planning serta strategi marketing sblm masuk tahun ni nnt..

Jadi, sblm masuk 2018 ni, admin ada satu perkongsian bermanfaat untuk owner bisnes, ilmu ini admin dapat dari mentor admin. Jadi kepada anda yg still ‘blur2’ lg nk buat apa utk next plan…Ada 4 perkara penting yg mentor admin tekankan dan hopefully perkongsian ini boleh bantu anda dlm bisnes..

Anda nak tahu ke apa strategi2 tu?

Nak thu, baca jer artikel ni sampai abis. Sbb point TERKAKHIR tu yg PALING penting utk bisnes anda utk tahun depan…

1# – BRANDING

Ofkos utk nampakkan beza anda dan pesaing adalah brand..Tapi brand ni xboleh ‘berdiri’ sorg2..Dia kena ‘di-support’ dgn positioning..

Utk kuatkan branding + positioning, ada 3 perkara yg boleh anda buat…

  • Tambah follower di FB Page dgn Instagram
  • Wujudkan tagline/hashtag yg mudah org ingat anda..
  • Masukkan keyword2 USP macam PALING, LEBIH dan sebagainya…

Utk nk BOOSTER-KAN lagi brand anda, element CO.C.A perlu dimasukkan…Apa ke bondo nya CO.C.A tu?..Coca Cola ker?

Kalo yg belum tahu tu..

Cuba follow LINK INI

2 – USP

Utk bezakan bisnes kita dan pesaing, USP pada bisnes adalah sangat2 diperlukan..USP dari segi apa? Banyak sebenarnya..Antaranya…

  • Packaging
  • Design
  • Ingredient
  • Warna – Produk, Packaging, Brand
  • Audien

Dan..Utk dapatkan USP pada bisnes, kita WAJIB buat SWOT Analysis tentang pesaing..

  • S = Strength (Kekuatan)
  • W = Weakness (Kelemahan)
  • O = Opportunity (Peluang a.k.a USP anda)
  • T = Threat (Ancaman)

Mentor pemasaran admin tekankan, ni antara benda BASIC yg owner bisnes wajib  buat bila nk bezakan produk kita dgn pesaing adalah SWOT analysis.. SIYES ckap!!

3 – CONTENT MARKETING

Point ni anda kena ‘hadam’ betul2 sebab ni la antara benda yg sesuai owner bisnes ‘tinggalkan’ dan buat2 tak penting..Utk game 2018 ni, anda kena banyak ‘added-value’ pada prospek…

Content marketing ni ibarat makanan utk anda mudah ‘jinakkan’ mereka membeli dgn anda..Content apa yg anda nk bg tu? Byk jer..Tinggal nak pilih jer..

  • Tips/ Petua
  • Tutorial
  • Demo produk
  • Live feed
  • Infografik

Kalo nak tulis, mmg byk..Banyakkan bagi perkara2 yg boleh tambah nilai pada mereka..Biar ler bg sampai mereka ‘muntah’ skali pn xpe..Janji content yg anda share tu FRESH, RELEVAN dan MATCHING dgn audien…

4# – AWARENESS

Ni antara point TERPENTING yg ditekankan oleh mentor admin dan anda wajib ALERT..Utk naikkan brand dan nak brand anda sebut2, awareness sangat la penting..Jadi, anda kena FOKUS utk tingkatkan awareness ni..

“BAGAIMANA NK TINGKATKAN AWARENESS NI?”

Antara caranya..Integration Marketing..Anda kena start TAMBAH channel marketing anda..Jgn sesekali bergantung dgn satu channel jer..Guna platform lain jugak

  • Instagram…
  • Website…
  • Blog…
  • Landing Page..
  • Billboard..
  • Iklan sidebar…
  • Bukak booth..

Lagi byk channel, lagi cepat awareness tentang produk akan tersebar dan lagi cepat brand anda akan NAIK…

Berminat nak belajar teknik hasilkan iklan berkesan?

KLIK SINI

 

Share This Artcles

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*