RM981.92 Jualan Hanya Menjual Daun Ketapang di Ebay

Assalamualaikum,

Mesti ada yang tertanya apa tu daun ketapang dan ada jugak yang dah tahu daun ketapang kan..meh sini saya tunjuk sikit rupa daun ketapang yang fresh, ni belum dikeringkan tau. dibawah saya sertakan gambar daun ketapang dari jarak dekat.

2

Ha, lepas tengok gambar ini mesti ramai yang familiar dengan daun ni kan. macam pernah jumpaaaa jeee.. Tapi kat mana ya. Untuk pengetahuan semua pokok ketapang memang bersepah dan mudah didapati di Malaysia. Tapi tahukah anda daun dari pokok ketapang ini mempunyai nilai tersendiri dan mendapat permintaan tinggi di luar negara.

Yeke? Kat mana nak dapatkan pokok ni? Apa orang putih buat dengan daun ni?

Habitat asal pokok ketapang adalah dari asia tenggara, pokok ketapang biasanya boleh ditemui di tepi pantai dan juga di tepi highway. Pokok ini jarang mendapat perhatian di Malaysia oleh kerana ramai yang tak tahu khasiatnya. Pokok ini hidup subur di tempat yang berpasir

Kebiasaanya di pantai-pantai pokok ini digunakan sebagai mencantikkan landskap dan tempat teduhan.kegunaan daun pokok ketapang kebiasaanya adalah untuk mengubati penyakit sendi oleh orang-orang lama.

Tetapi orang putih menggunakan daun ketapang untuk diletakkan di dalam aquarium. Fungsi daun ketapang ini adalah untuk mengawal PH air dan menyerap sebarang bahan kimia yang terkandung dalam akuarium.Ada juga yang menggunakan daun ini untuk menggalakkan pembiakan udang.

Blackwater_Paludarium4_d2563c63-613f-4157-b260-91a048d30d18_grande

Ha, nampak tak daun ketapang dalam akauarium tu. Sungguh kita tak nampak nilai yang ada pada daun ketapang kan..huhu, takpe lepasni dah tau dah.

Oleh kerana di negara barat pokok ini tidak boleh hidup di kawasan bermusim, daun ketapang menjadi permintaan tinggi di sana. Berbeza dengan di Malaysia ianya sangat mudah didapati, tumbuh merata-rata dan  percuma untuk semua.

Tak percaya? di bawah adalah bukti daun ketapang mendapat permintaan tinggi di luar negara. Jika anda berniat untuk memulakan penjualan daun ketapang, ianaya sangat digalakkan kerana modal anda hanya kerajinan sahaja. Daun dah memang percuma cuma rajin tak rajin jela kan.

1

Ini adalah ebay seller dari Malaysia,

sama seperti anda juga masih tinggal di Malaysia tetapi menikmati pendapatan dalam usd. Dia menjual daun ketapang atau dalam Bahasa inggeris namanya catappa leave atau indian leave dan nama saintifiknya adalah Terminalia Catappa leave.

Dengan modal RM8 hanya buat beli pos flexipax anda dah mampu membuat jualan sebanyak USD5.75 seunit.

Mari kita buat kira-kira sedikit

Modal  pos : RM8 ( $1.8)

Sale seunit : RM25.60 ( $5.75)

Ebay fees : $0.58

Paypal fees : $0.47

Untung bersih seunit : $5.75 – $1.8 – $0.58 – $0.47 = $2.90 ( RM12.92)

Dengan menggunakan tukaran matawang pada $1 = RM4.4541

Seller ebay ni dalam diam-diam telah Berjaya menjual sebanyak 76 unit.

Jualan kasar daun ketapang adalah RM25.60 X 76 = RM1945.60

Keuntungan hasil dari jualan ini adalah RM12.92 X 76 unit = RM981.92!

OK lah kan? Dengan modal seunit RM8 sahaja, anda sekarang dah Berjaya menghasilkan untung bersih sebanyak RM981.92!

Dulu waktu saya duduk kolej dalam utm, saya duduk kat kolej 9 & 10, dekat tepi-tepi kolej ada tanam pokok ni..saya peratikan jer pokok ni…

dalam ati cakap apa aku nak buat dengan pokok ni.ko tunggu! aku buat research pasal kau. hahaha

saya kutip daun ni sampai abang kolej tegur ” woi kau kutip daun tu buat apa? kau nak buat jual tempe ye? patutlah dah kaya!”

saya sengih dan buat bodoh jer…dalam hati cakap,

” ko tak tau..kat oversea orang beli daun kering ni, kalau kau tau mesti kau yang kutip dulu and jual.tak sempat gugur daun ni dah abes licin.kalau kau nampak post artikel ni kau baru tau.. tapi kau dah terlambat bang. aku dah generate beribu income dari daun kering ni sajer untuk buat bayar duit sewa kolej.selamat duit biasiswa aku.kahkahkah”

3

Itulah perkongsian mengenai daun ketapang yang mendapat banyak permintaan diluar negara. Dengan hanya bermodalkan RM8 sahaja.

Pada zaman kegawatan ekonomi dan harga barang yang sentiasa naik, ramai yang ingin mencari pendapatan tambahan. Tapi masih ramai yang masih tak tahu nak berniaga terutamanya berniaga online.

Tetapi masalah peniaga online ini adalah menarik trafik ke website untuk membuat jualan. Kekangan utama peniaga online adalah menarik trafik. Jika menggunakan facebook ads memang boleh mendapatkan trafik, tetapi memakan kos yang tinggi apabila telah ramai pesaing menjual produk yang sama

“Ebay telah menyelesaikan masalah peniaga yang tak pandai membuat sales”

<<<< KLIK LINK INI UNTUK MENGETAHUI LEBIH LANJUT >>>>

Kalau anda semua nak cuba berniaga di laman web eBay ni anda perlu tahu langkah demi langkah sebelum menjual di eBay .

Contohya macamane nak buka akaun ebay , macamana nak buka akaun paypal, macamana nak daftar kad, macamnaambil gambar produk yang nak dipasarkan , cara nak terima bayaran daripada customer dan sebagainya.

Sekarang ni senang sangat nak cari panduan-panduan untuk berniaga di eBay. Cuma anda hanya perlu mencari di Google atau Youtube, mesti keluar macam-macam panduan mengenai eBay. Cara paling senang sekali ialah anda boleh dapatkan panduan- panduan yang telah siap dibuat oleh sifu eBay kat Malaysia dalam bentuk ebook dan video.

=======================================================================

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

ebook-ebay-intelligence-2

content-panduan-ebay-1

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM497

  • Bengkel Ebay Intelligence pada 6 May 2017 di Johor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

–>> Boleh klik disini untuk info lanjut eBAY <<–

PS. Ebook dan video yang disediakan oleh tuan zul memang sangat mudah difahami. Ebook yang Tuan Zul buat ini bukan lebih kepada penceritaan mengenai eBay tau tapi lebih kepada praktikal. Jadi, dengan hanya membaca ebook eBay dan menonton video yang disediakan anda boleh terus menjalankan perniagaan eBay anda. Saya bercakap berdasarkan pembacaan saya.

Jika anda rasa pelaburan ini agak mahal. Cuba bayangkan pulangan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Anda hanya perlu berkorban sedikit untuk mendapatkan ilmu dari sifu eBay ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!

<<<<<< NAK KETAHUI LEBIH LANJUT? KLIK DISINI>>>>>